24اسفندچگونه استرس کودکان را در مقابل کرونا مدیریت کنیم

خلاصه متن : یادداشت کوتاه: کودکان را معرض اخبار گوناگون مربوط به شیوع و مرگ و میر ناشی از کرونا قرار ندهید. بهتر است در زمان حضور کودک اخبار مربوط به مرگ و میر و شیوع کرونا را گوش ندهید و درباره آن صحبت نکنید.

۱- کودکان را معرض اخبار گوناگون مربوط به شیوع و مرگ و میر ناشی از کرونا قرار ندهید. بهتر است در زمان حضور کودک اخبار مربوط به مرگ و میر و شیوع کرونا را گوش ندهید و درباره آن صحبت نکنید.
۲- در مورد مشکلات، کمبودها و ... (کمبود ماسک و ...) در اثر کرونا در خانواده صحبت نکنید. این گفتگوها احساس امنیت روانی کودکان را به خطر می اندازد.
۳- زندگی خود را نظم بدهید. بی نظمی یکی از عوامل ایجاد استرس می باشد با توجه به تعطیلی مدرسه و مهدها برنامه زندگی کودکان مختل شده است بهتر است با توجه به وضعیت جدید برنامه ای برای زندگی روزمره خانواده تنظیم کنید. مثلا زمان غذاخوردن، خواب، انجام تکالیف و ....را مشخص کنید.
۴- کودک را با تلویزیون، تبلت، گوشی و ...رها نکنید. شاید یکی از راه حل های والدین برای پر کردن وقت کودکان این وسایل باشند اما مواظب باشیم که استفاده زیاد از این وسایل تنش و اضطراب کودکان را افزایش می دهد.
۵- کودکان نشانهای اضطراب و تنش را به صورت کم خوابی، تحریک پذیری، دلواپسی، عدم تمرکز و ...نشان می دهند. کودکانمان را دریابیم و توجه و محبت بیشتری به آنها کنیم و مواظب باشیم این نشانه ها سبب پرخاشگری و یا بدرفتاری ما با کودکان نشود.
۶- برای کودکان وقت بگذارید به خصوص برای بازی کردن. بازی کردن راه حل بسیار خوبی برای کاهش تنش های کودکان و حتی والدین است. کودک با بازی دنیا و زندگی را محل امن می بیند.
۷- در کنار بازی و سرگرمی مسایل آموزشی کودک را فراموش نکنید و و تا حد امکان به درس کودکان رسیدگی کنید.
۸- با توجه به تعطیلی مهدها و مدارس نگهداری کودکان بسیار مشکل می باشد بهتر است تا حد امکان فرزندانتان را از خودتان دور نکنید چون بودن در کنار شما به کودک احساس آرامش و امنیت می دهد.
۹- با توجه به تعطیلی مهدها و مدارس و دور شدن کودکان از دوستان و هم کلاسی ها بهتر است برای کاهش استرس کودکان شرایط ارتباط تلفنی کودک با دوستانش را فراهم کنید.
۱۰- به اندازه لازم درباره کرونا به کودک اطلاعات بدهید مثلا برای کودک مختصر توضیح دهید به خاطر پیشگیری از بیماری باید موارد لازم (تماس کمتر با اشیاء و افراد، شستن دست ها و ...) را رعایت کند.
۱۱- مهارت های لازم مثل مراقبت از خود، رعایت بهداشت و ...را به کودک بیاموزیم.  یادگیری مهارت ها باعث کاهش استرس کودکان می شود.
۱۲- مهمترین موضوعی که باید برای کودک توضیح داده شود حریم شخصی است. به کودک یاد بدهید زمان حرف زدن با دیگران فاصله لازم را رعایت کند و تماس جسمانی نداشته باشد. در صورت حضور در جامعه فاصله لازم را از دیگران رعایت کند. و اجازه ندهد کسی به او دست بدهد، او را ببوسد و یا بغل کند.
۱۳- بزرگترها هم حریم شخصی کودکان را رعایت کنیم و از بوسیدن، بغل کردن  و ... کودکان خودداری کنیم.

*دکتر عباس امان الهی*

عضو هیات مدیره انجمن مشاوره ایران